Снимка БулфотоПовишава се цената на продукт, без който нито едно семейство

...
Снимка БулфотоПовишава се цената на продукт, без който нито едно семейство
Коментари Харесай

Експерти: Най-евтиното олио става 4 лева

Снимка Булфото

Повишава се цената на артикул, без който нито едно семейство не може да се нахрани.

Производители на олио предвиждат нарастване на цената му през идващите седмици. Държавата регистрира задържане и чака намаляване на стойностите. В магазинната мрежа бутилка от 1 л олио коства от 3,5 до 5 лева

Производителите предвиждат, че скоро най-ниската цена за литър ще бъде над 4 лева, оповестява bTV. Част от аргументите се крият в миналогодишната годишна продукция.

" Основните фактори са следните - миналогодишната годишна продукция беше неприятна, което докара до понижаване на слънчоглед, освен в България, а и по света. Сега има огромно търсене, което докара до огромно повишаване на актуалната. Увеличени са и всички други индустриални разноски ", изяснява Георги Веселинов, производител на олио.

Повишение има за последната година и от не е малко, регистрират от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите. Скокът в този момент е 43% по отношение на същия интервал на предходната година. Рекордът бил преди месец - покачването било над 52%, само че стойностите в този момент са арестувани. Очаква се поевтиняване, съгласно страната.

" Заради напрежението с енергийните запаси ще се следи задържане на цената и до момента в който се събере цялата годишна продукция, до момента в който се изкупи остарялата годишна продукция - ще забележим задържане на цената, по-късно стартира намаление. Нито един фактор от формиращите цената не демонстрира, че можем да отидем към прогресивен тренд ", уточни Владимир Иванов от Държавната комисия по стоковите тържища и борсите.

И производители, и страната са безапелационни, че реколтата в този момент е добра и без олио в магазините няма да останем, написа economynews.bg.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР